Nedleggelse 3 av 4 døveskoler i Norge..?


Jeg må si meg 100% enig i det Tor Magnus skrev; "Jeg hadde ikke vært den personen jeg er idag .. hvis jeg hadde begynt på en hørende skole med tolk og alt det der".

Jeg var født hørende, og fikk hjernehinne betennelse da jeg var 2 måneder gammel. Mistet en del av hørselen. Noen kaller meg tunghørt, andre sier at jeg er døv. Selv sier jeg at jeg er døv.

Jeg kunne ha gått på en hørende skole, med den hørselsresten jeg har. Jeg kan snakke med hørende uten tolk, og prate i telefonen. Men det betyr ikke at jeg hadde klart meg fint i en hørende klasse. Jeg hater den følelsen av å gå glipp av mye .. Andre ler og skravler i bakgrunnen og jeg forstår ingenting. Du sitter sammen med 30 andre elever, men du er likevel ikke en av dem. Tenk å ha det sånn i mange år på skolen. Uansett hvilke løsninger politikere prøver å finne på, så vil det aldri bli like bra som å få tilgang til et tegnspråkmiljø på skolen! Jeg grøsser ved tanken på at jeg kunne ha vært integrert i en hørende klasse. Hvordan hadde jeg vært som person idag? Passiv, deprimert, ensom...?

Jeg begynte i barnehagen på Skådalen, og gikk også på skole der. Jeg var heldig og kunne dra hjem hver dag, cirka 20 minutter med taxi per vei. Jeg gikk på Sandefjord videregående skole med tolk i tre år. Det gikk jo greit. Vi døve som tok allmenne fag ble prioritert når det gjaldt tolk. Urettferdig for de andre som tok yrkesfag. Når vi ser på tolkesituasjonen som det er idag, hvordan i helvete skal politikere klare å løse problemet?

I døvemiljøet kan jeg delta aktivt og være meg selv. Prate med mitt eget språk. Jeg er dritlei av leger som skal bestemme hva som er best for oss! Jeg hører bra nok til å kommunisere med hørende uten tolk (les: en-til-en samtale!) men hvis andre bestemte at det beste for meg er å gå på en hørende skole hadde jeg blitt FORBANNA!

Igjen - som Tor Magnus sier: "En ting vet jeg, og det er at livskvaliteten min er på topp den dag i dag. Det hadde den derimot IKKE vært, hadde jeg valgt å bli integrert i en hørende klasse i nærområdet."

Mamma og pappa; jeg takker dere grenseløs for at jeg fikk gå på barnehage, barne- og ungdomsskole på Skådalen :)

Linda Kvaksrud Hansen (24)

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kategorier

Arkiv

hits